Agenda 2022/2023

Beste bezoeker van onze site,

Nog even geduld a.u.b., we wachten nog even tot de situatie zich verbeterd heeft. Zodra we weer wat kunnen en mogen, hoort u dat van ons. Hou vol!

Met liefdevolle groet van het bestuur.

Locatie lezingen: Kulturhus, Smidsbelt 6, 7451 BL Holten.
Aanvang: We beginnen de lezingen om 20:00 uur.
Entree: Donateurs 10 euro, niet-donateurs 12.50 euro (tenzij anders vermeld). Entree is inclusief een gratis pauzedrankje of na afloop van een lezing zonder pauze.

Tickets zijn te bestellen via kulturhusholten.nl of tijdens kantooruren overdag bij de balie van het Kulturhus. Bestel uw tickets liefst zo vroeg mogelijk, zodat de organisatie een beeld heeft van de opkomst. Bent u donateur en heeft u recht op korting? Bij het bestellen van de tickets kunt u aangeven dat u donateur bent. U dient dan uw op naam gestelde donateurspas bij binnenkomst in de zaal te tonen. Bent u uw pas kwijt? Stuur ons een berichtje.

Maandag
26
SEPTEMBER
2022

In gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer, auteur

‘Europa heeft zoveel verleden, dat er geen plek meer is voor de toekomst’: een citaat uit de roman ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeijffer (geb.1968), classicus, dichter en schrijver. In 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba en in 2019 werd hij genomineerd voor de Libris Literatuurprijs met zijn roman Grand Hotel Europa. Pfeijffer woont en werkt in Genua en schreef voor NRC columns over de coronacrisis in zijn eigen omgeving. Deze zijn samengebracht in ‘Quarantaine Dagboek in tijden van besmetting’. Voor de Boekenweek van 2022 schreef Ilja ‘Monterosso mon amour’. Journalist Regien Klein Hegeman interviewt Ilja over zijn leven en zijn werk. Tijdens het interview, georganiseerd i.s.m. de bibliotheek, kunt u ook zelf vragen stellen, waarop Pfeijffer uitgebreid antwoord zal geven.

1OKT
T/M
12NOV
2022

Kunst Kijk Avontuur Holten

Kunst Kijk Avontuur: een initiatief van Chantal Kukolja (Stichting Kunst en Cultuur Holten), Willy Tuitert (VHBK) en Suzan ten Have (namens de basisscholen in Holten en Dijkerhoek). Deze leidraad langs een kortere versie van de EtalageKunstRoute is speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf 4 jaar en hun begeleiders. Voor het actief aanmoedigen van creativiteit in Holten wordt Kunst Kijk Avontuur ondersteund door HLTN.

Download de flyer

Zaterdag
22
oktober
2022

Rondleiding en demonstratie bij beeldhouwer Anton ter Braak in Neede

In het werk van Anton ter Braak spelen paarden, stieren en vrouwen een grote rol. In ruim 20 jaar heeft hij zijn eigen stijl ontwikkeld en verwierf hij internationale bekendheid. Hij exposeerde o.a. in Den Haag, Brussel, Keulen, München, Barcelona en Dubai. De beelden van Ter Braak staan op de grens van abstract en figuratief. Ze zijn gemaakt vanuit de verbeelding: wat wezenlijk is voor een vrouw, stier of paard wordt overdreven, wellicht geïdealiseerd vormgegeven. Het materiaal – brons – doet de rest: gladde, gepolijste oppervlakken, contrasterend met ruwere delen. Aanvang: 14.30 uur, inloop v.a. 14.00 uur; toegang 10 euro te voldoen op locatie; vervoer op eigen gelegenheid. Aanmelden t/m 18 oktober via info@kc-holten.nl. Adres: Noordijkerveldweg 20, Neede.

Zaterdag
19
november
2022

Lezing:
Bergen verzetten – Katja Staartjes, Himalaya-klimmer en schrijver

Bergbeklimmer Katja Staartjes neemt je met adembenemende beelden mee naar de hoogste bergen ter wereld. In vogelvlucht gaan we op expeditie naar de achtduizenders Mount Everest (8848 m) en Manaslu (8163 m). Maar vooral zal ze vertellen over de spannende beklimming van de moeilijke bergreus  Gasherbrum 1 (8168 m) in Pakistan. Samen met haar man Henk Wesselius had het koppel met deze topbeklimming de Nederlandse primeur.
 De lezing wordt afgesloten met een samenvatting van de Great Himalaya Trail, een voettocht van 2000 kilometer door de Nepalese Himalaya.
Dit is een beeldpresentatie over liefde voor de bergen. En over leven op het scherpst van de snede; hoog in de ijle lucht word je namelijk genadeloos met jezelf en elkaar geconfronteerd. 
Veerkracht, persoonlijk leiderschap en teamwork bepalen het succes van een expeditie. En of je in staat bent om je grenzen te bewaken en kunt omgaan met veranderingen. Hoe heilig is trouwens de top? Wat heb je daarvoor over? En wat vraagt het om vlak doordat je je doel bereikt om te keren? 
In deze presentatie legt Katja telkens de verbinding naar het dagelijks leven.
Na de lezing signeert de bergbeklimster haar boeken, die ter plekke te koop zijn.
----------------------------------------
Katja Staartjes beklom een aantal van de hoogste toppen op aarde, waaronder Mount Everest als eerste Nederlandse vrouw. Ook leidde zij enkele expedities. Van haar hand verschenen de boeken ‘Hoog spel’, ‘Top Inspiratie’, ‘Lopen over de grens’ en ‘TopTeams’. Het laatste boek bereikte de shortlist voor de verkiezing van ManagementBoek van het jaar 2020.
Meer informatie: www.katjastaartjes.nl

Maandag
23
januari
2023

Lezing:
Hedendaagse architectuur – Frederike Upmeijer, kunsthistoricus

Tijdens de laatste decennia heeft architectuur een steeds internationaler karakter gekregen. Architecten maken ontwerpen voor gebouwen over de hele wereld. Daarnaast wordt er meer en meer nagedacht over materiaalkeuzes; cradle-to-cradle bouwen is inmiddels een trend. De rijkste landen ter wereld sparen echter kosten noch moeite om sterarchitecten aan het werk te zetten – vooral op het Arabisch Schiereiland. Tijdens deze lezing passeren grote namen: Rem Koolhaas, Jean Nouvel (o.a. Louvre Abu Dhabi), Richard Rogers, Renzo Piano en Frank Gehry, een vertegenwoordiger van het deconstructivisme in de architectuur. Frederike Upmeijer staat garant voor een interessante lezing, gebracht met vaart en veel enthousiasme!

Maandag
20
februari
2023

Lezing:
Levenskunst – Lammert Kamphuis, filosoof

Lammert Kamphuis is een bekende bestsellerauteur en spreker. Hij ziet het als zijn missie om u te laten ervaren hoe filosofie u kan helpen in het dagelijkse leven. Tijdens deze lezing deelt hij de belangrijkste ideeën van vier Griekse filosofische scholen over levenskunst met u. De stoïcijnen ontwikkelden een filosofie om rustig te blijven in onrustige tijden. De sceptici gebruikten denktechnieken om zonder veel oordelen in het leven te staan. De epicuristen waarschuwen ons voor ongezonde verlangens die onze onverstoorbaarheid verstoren. En de cynici leefden bewust een schaamteloos en tegendraads leven om hun autonomie te vergroten. U wordt niet alleen aan het denken gezet over de relevantie van deze technieken, maar ook uitgenodigd deel te nemen aan oefeningen voor het leven van nu, om verfrist weer naar huis te gaan. I.s.m. de bibliotheek.

Maandag
20
maart
2023

Lezing:
Kwaliteit in de kunst – Wim Kwakernaak, beeldend kunstenaar

Hoe komt het dat je van het ene kunstwerk kippenvel krijgt, terwijl je dat bij een ander, vergelijkbaar kunstwerk veel minder hebt - hoewel het virtuoos, mooi en technisch volmaakt is? Dat heeft zeker te maken met persoonlijke smaak, maar het zit ‘m ook in kwaliteitsverschillen die je kunt herkennen én benoemen. Kwaliteitsbeleving is een heikel onderwerp. Maar Wim Kwakernaak schroomt niet de vinger op de zere plek te leggen. 
Aan de hand van een aantal vergelijkingen hoopt hij duidelijk te maken waarom  sommige kunstwerken je raken en je voor andere hooguit een zekere waardering kunt opbrengen. En dat allemaal op zijn geheel eigen, enthousiaste wijze. Een avond om voluit mee te beleven!

zondag
26
maart
2023

Concert van de Bachbeweging Twente – Dorpskerk Holten

Voor de derde keer laat de Bachbeweging Twente, een ensemble o.l.v. Frank Deiman dat klassieke religieuze muziek ten gehore brengt, ons genieten van prachtige composities. Deze keer zal de cantate BWV 4 centraal staan die geschreven is voor Eerste Paasdag in 1708 te Mühlhausen. Zeven strofen van het lied “Christ lag in Todesbanden” uit 1524, zowel tekst als melodie, zijn een verduitste bewerking van Maarten Luther naar de Paassequens “Victimi Pascali laudes” Laten wij het Paaslam eren uit 1040 en de middeleeuwse mystieke hymne “Christ ist erstanden”.
Aanvang: 19.00 uur. Entree: vrije toegang, uw gift wordt op prijs gesteld. I.s.m. de Interkerkelijke Commissie Vorming en Toerusting.

Donderdag
13
april
2023

Lezing:
Podcast - Marjolein Knol, radiomaker

Na haar studies journalistiek in Ede en aan het Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound in Brussel, werkte Marjolein als verslaggever in Noord Nederland. Vanaf 2014 specialiseerde ze zich in het maken van podcasts. Over de verhalen rond de TT in Assen maakte ze de bekroonde serie ‘Oerend harTT’. In ‘Binnen de Muren’ onderzocht ze het leven in PI Esserheem, in het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen. Knol is vooral bekend van het vervolg op deze serie voor de NTR. Deze podcast (Buiten de Muren) gaat over de terugkeer van gedetineerden in de samenleving en is te beluisteren in alle podcast apps. Met deze serie is zij uitgeroepen als Meesterverteller 2021 en genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel. In de lezing legt ze uit hoe deze serie tot stand kwam en vertelt ze over het fenomeen ‘podcasts’.

Vrijdag
12
mei
2023

Lezing, kunstveiling en -beurs

Na de Eerste Holtense Tassenbeurs organiseren wij de Eerste Holtense Kunstbeurs. Kunstenaars worden uitgenodigd om hun werk te presenteren maar ook u/jij mag bijzondere beeld(jes), kunstvoorwerpen en/of schilderijen te koop (of wellicht voor de veiling) aanbieden. Vanaf 19:30 uur is het complete aanbod te zien in de foyer van het Kulturhus.

Om 20:00 uur starten we in het theaterzaaltje met een korte lezing, gegeven door de in Holten geboren kunsthistoricus Wouter van Aken.
Hoe komt de financiële waarde van kunst tot stand en welke rol hebben de verschillende spelers binnen de kunstwereld in dit proces?
Wouter is werkzaam als specialist moderne en hedendaagse kunst bij veilinghuis Adams te Amsterdam. Hij behaalde zijn master kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna als associate specialist voor hedendaagse kunst bij Sotheby’s en later als curator bij Kahmann Gallery. Tevens is hij bestuurslid van Jong Rembrandt van Vereniging Rembrandt, Van Loon 100 van Museum Van Loon en het PAN Educatie Fonds.

Aansluitend aan de lezing wordt een selectie van bijzondere kunst (na beoordeling van 2 kunstdeskundigen) op de veiling o.l.v. veilingmeester Johan Kruit bij opbod verkocht. Daarna start de beurs onder het genot van een gratis drankje.

Wilt u kunst inbrengen voor de beurs of veiling? Graag! Mail voor 5 mei (nieuwe datum!) duidelijke foto('s) met vermelding van afmeting(en), geschatte waarde en beschrijving(en) van uw kunstwerk(en) naar info@kc-holten.nl. Na beoordeling van 2 kunstdeskundigen, mag uw kunst aangeboden worden op de beurs en/of geveild worden.
Uw ingebrachte kunst heeft een geschatte waarde van minimaal 10 euro. U levert op de dag zelf tussen 12:00 uur en 18:00 uur bij het Kulturhus uw kunstwerken in en neemt ze mee terug – mocht uw werk niet verkocht zijn – na afloop van de beurs.

Stichting Kunst & Cultuur en het Kulturhus zijn niet verantwoordelijk voor beschadigde of zoekgeraakte voorwerpen, desgewenst kunt u zelf natuurlijk aanwezig zijn, ook om eventuele vragen van belangstellenden te beantwoorden.

Onder kunst verstaan we: schilderijen, beelden, bijzondere vazen, schalen en/of sieraden. Tip: schilderijen liggen op tafels, maar kunnen het best tentoongesteld worden op door uzelf meegenomen (tafel-)ezels, het Kulturhus heeft helaas geen schilderijen ophangsysteem.

25% van de opbrengst van uw verkochte kunstvoorwerpen (uitgezonderd: leerlingen van de Waerdenborch) komt ten goede aan het kunstonderwijs van de Holtense basisscholen. U mag uw aankoop contant betalen maar u kunt ook ter plaatse pinnen via Stichting Kunst & Cultuur Holten.

Entree 10 euro, ook voor niet-donateurs. Inclusief een gratis drankje. Tickets kunt u bestellen via de site van het Kulturhus of aan de balie tijdens kantooruren. Gratis entree voor deelnemende leerlingen van de Waerdenborch.

vrijdag
9
juni
2023

Wandeling in de beeldentuin en galerie Mariënheem

Deze ruim drie hectare grote, feeëriek aangelegde tuin biedt niet alleen vele doorkijkjes en vijverpartijen, maar ook glooiende gazons, prachtige boompartijen en een boomgaard. Enkele terrassen geven u de gelegenheid even heerlijk te pauzeren en te genieten van de prachtige uitzichten op de tuin en de grandioze collectie beelden en objecten van heel diverse kunstenaars. In de galerie ziet u naast schilderijen uit de 19de en 20ste eeuw en die van hedendaagse kunstenaars, ook kleinere sculpturen en beelden in brons, natuursteen en glas. Aanmelding tot 4 juni via info@kc-holten.nl en vervoer op eigen gelegenheid. Toegang 14 euro. Incl. koffie/thee en iets lekkers, te voldoen op locatie. Aanvang: 10.30 uur.