Agenda 2018/2019

Locatie lezingen: Kulturhus, Smidsbelt 6, 7451 BL Holten.
Aanvang: 20.00 uur
Entree: 7 euro voor donateurs, 10 euro overigen, tenzij anders vermeld.

WOENSDAG
12
SEPTEMBER
2018

 20:00 UUR

LEZING:

Marc Chagall

kunstkenner Joop Mol

De wereldberoemde Marc Chagall, afkomstig uit Rusland, maar later genaturaliseerd tot Fransman, liet een zeer omvangrijk oeuvre achter. Het meest bekend is hij door zijn vele schilderijen, maar hij creëerde ook allerlei vormen van grafiek, ontwierp decors voor toneel, ballet en opera, vervaardigde keramiek en maakte ontwerpen voor glas-in-loodramen en wandtapijten. Kortom, over Marc Chagall raak je niet snel uitgepraat. Chagall-kenner Joop Mol uit Gaanderen neemt u mee op een veelkleurige reis door Cagall’s leven en langs zijn kunstwerken.

MAANDAG
15
OKTOBER
2018

 20:00 UUR

LEZING:

De beleving van kunst

neuropsychologe en filosofe Fréderique Petit

Hoe kijken wij naar kunst? Uw blik wordt niet alleen beïnvloed door ideeën over kunst, maar is ook een neurologische reactie op hetgeen u ziet, ervaart en meemaakt. Is het mogelijk op die basis een objectivering over kunstwaardering te maken? Fréderique Petit verkent aan de hand van soms eeuwenoude definities van kunst, aangevuld met modern onderzoek op het gebied van de neuro(psycho)logische beleving van kunst, antwoorden op filosofische vragen als: Wat is kunst? Hoe vergelijken we kunst? Wat is de waarde van kunst? Vernieuwend, actueel én boeiend!

WOENSDAGAVOND
31
OKTOBER

7
14
21
NOVEMBER

2018

 20:00 UUR

TEKEN- EN SCHILDERCURSUS:

De vier windstreken

kunstenaar P.P. Hattinga Verschure

Geef uw creativiteit een boost!
Werken op het platte vlak, met vrije keuze van materialen en techniek: potlood, houtskool, krijt, waterverf, acryl, olieverf, collage. In principe wordt op papier gewerkt, maar de deelnemers kunnen ook zelf andere materialen van hun voorkeur (karton, paneel, spieraam) meebrengen.
U hoeft voor deze cursus geen ervaring te hebben op teken en/of schildergebied. Hebt u dat wel, dan kunt u uw ervaring verdiepen; alle deelnemers krijgen tijdens de cursus desgewenst individuele tips en aanwijzingen.

Vaardigheden: Centraal staat het werken vanuit eigen verbeelding, maar ook het werken naar de waarneming en kopiëren (van 'oude meesters') valt binnen het cursusmodel. De deelnemers doen ervaring op, dan wel verdiepen reeds bestaande ervaring met het werken met beeldende materialen. Expressiviteit en spontaneïteit in handschrift en inventiviteit bij probleemoplossing worden als belangrijke toegevoegde waarden van kunstzinnige vaardigheid opgevat.

Middelen: In de werkruimte zijn tafels beschikbaar, en een aantal schilderezels. De deelnemers brengen zelf hun teken- en schildermaterialen mee, volgens aanwijzingen van de docent. Na een korte inleiding met powerpointbeelden stemt Peter Paul de les associatief af op een windstreek. De deelnemers hebben vervolgens 1,5 uur ter beschikking. Het staat de deelnemers vrij om tijdens de les even te pauzeren.

Structuur: Er zijn 4 lessen, elk gebaseerd op een van de vier windstreken. De lesinhoud wordt associatief afgestemd op de voor die les geldende windstreek. Associaties kunnen bijvoorbeeld zijn:
Noord: koude tinten, De Ploeg, Dahl, ijs en sneeuw, walvis, noorderlicht, Munch;
Oost: Repin, de zijderoute, opkomende zon, het Duitse expressionisme, kameel, boeddhisme;
Zuid: warme tinten, impressionisme, Matisse, olifant, klassieke oudheid en architectuur, zonlicht, Picasso;
West: de Nieuwe wereld, Pollock, paard, wind en zee, skyscrapers, zonsondergang.

Evaluatievorm: Er vindt een centrale bespreking van de werken plaats aan het einde van iedere les. De werken worden daartoe naast elkaar gepresenteerd en door de docent één voor één besproken - niet beoordeeld.

We vragen de deelnemers om zoveel mogelijk eigen materiaal mee te nemen, maar u kunt ook gebruik maken van aanwezige schilderspullen.
Peter Paul is al jarenlang docent en beeldend kunstenaar en geeft u tijdens de les individuele feedback, zie ook http://www.pphv.eu/

Kosten: 100 euro incl. koffie en thee voor vier lessen.
Locatie: zaal 6 van het Kulturhus, Bovenste verdieping, lift is aanwezig.
Inloop vanaf 19.45 uur. Aanvang 20.00 uur tot circa 22.00 uur.
Uw aanmelding is definitief als het bedrag is overgeschreven op rek.nr. NL70RABO 0328 567 671 t.n.v. Stichting Kunst & Cultuur Holten.
Voor meer informatie kunt u mailen naar Margot van Markwijk

ZONDAG
4
NOVEMBER

2018

 14:00 UUR

CONCERT:

Fanfareorkest Holtense Muziekvereniging met high-tea in Tastoe

Iedereen in Holten kent HMV als de muzikale noot bij tal van activiteiten in het dorp, zoals bij optochten, tijdens de kerstmarkt en de herdenking op de Canadese Begraafplaats. Daarnaast organiseert de HMV regelmatig concerten, zoals het voorjaarsconcert en Maestro. Deze middag staat in het teken van de veelzijdigheid van HMV. De dirigente Michelle Wassing-Tennekes vertelt u over de geschiedenis, achtergrond en samenstelling van HMV, over de composities die een fanfareorkest speelt en uiteraard kunt u genieten van veel muziek! In de pauze serveert Tastoe een heerlijke high-tea. Toegang zonder high-tea 5 euro, incl. high-tea 19,50 euro p.p.

WOENSDAG
28
NOVEMBER
2018

 20:00 UUR

LEZING:

Suzanna Jansen - auteur

i.s.m. de bibliotheek

Suzanna Jansen (Amsterdam, 1964) brak door met ‘Het Pauperparadijs’. Ze werkte daarvoor o.m. bij Independent Media van Derk Sauer in Moskou en als freelance researcher voor VPRO/VRT documentaires. Eenmaal terug in Nederland stuitte ze op haar familiegeschiedenis die zich deels afspeelde in koloniën van Veenhuizen. Het artikel dat ze daarover wilde schrijven, liep uit op het boek ‘Het Pauperparadijs’. Onlangs verscheen van haar hand ‘Ondanks de zwaartekracht’, een persoonlijke zoektocht naar de vraag wat er gebeurt als je je dromen najaagt.

WOENSDAG
19
DECEMBER
2018

 20:00 UUR

LEZING:

Passie voor iconen

Liesbeth van Es

Een icoon is een afbeelding van Christus, de Moeder Gods, heiligen of van hoogfeesten in oosters-oriëntaalse kerken. Ruim tien jaar geleden besloten Joost Heutink en Liesbeth van Es hun passie voor iconen plaats te geven in een eigen galerie in Zwolle. Daar bieden ze een deel van hun collectie Russische en Griekse iconen aan, afkomstig uit de periode van de 15de tot begin 20ste eeuw. Liesbeth studeerde vanuit haar belangstelling voor vroegchristelijke kunst theologie in Groningen en vertelt op aanstekelijke wijze over het ontstaan, de functie en het gebruik van iconen.

VRIJDAG
18
JANUARI
2019

 20:00 UUR

LEZING:

Te voet door de Nepalese Himalaya

Katja Staartjes - i.s.m. de bibliotheek

Katja Staartjes beklom de hoogste toppen van de wereld, waaronder de 8848 meter hoge Mount Everest. Bovendien leidde ze enkele expedities. Tijdens haar lezing brengt Katja een ode aan de bergen en aan de gastvrije Nepalese bevolking met een persoonlijk verhaal over grenzen: tussen landen en bevolkingsgroepen, maar ook over fysieke en mentale grenzen. Ze zal afsluiten door te vertellen over de aardbeving in Nepal, die zij en haar man meemaakten. Van Katja verschenen de boeken: ‘Lopen over de grens’, ‘Top-inspiratie’, ‘Hoog Spel’ en ‘Topteams, samen bergen verzetten’.

LEZING:

Te voet door de Nepalese Himalaya

Katja Staartjes - i.s.m. de bibliotheek

Met adembenemende beelden vertelt Katja Staartjes over een bergtocht die zij samen met haar man Henk Wesselius ondernam in Nepal.

Katja en Henk maakten een tocht van 2000 kilometer waarbij ze vele landschappen doorkruisten; van jungle tot gletsjerpassen op 6200 meter. Het is een ode aan de Himalaya en de gastvrije Nepalese bevolking. En een persoonlijk verhaal over de grenzen waar het duo tegenaan liep. Grenzen tussen bevolkingsgroepen, uiterste armoede en de eigen fysieke en mentale limiet.
De lezing wordt afgesloten met de wederopbouw van Nepal en de aardbeving die het land trof in 2015. De bergbeklimster maakte dit drama persoonlijk mee en is sindsdien actief betrokken bij de wederopbouw.

Katja Staartjes beklom een aantal van de hoogste toppen van de wereld, waaronder de Mount Everest als eerste Nederlandse vrouw. Zij schreef de boeken: ‘Lopen over de grens’, ‘Top-inspiratie’ en ‘Hoog Spel’. In 2019 verschijnt een nieuw boek van haar hand: ‘Topteams – samen bergen verzetten.’

MAANDAG
11
FEBRUARI
2019

 20:00 UUR

LEZING:

Akrotiri, het Pompeii van Griekenland

archeologe Diana de Wild  

Meer dan 3500 jaar geleden vond op het eiland Thera -het huidige Santorini- een veel grotere vulkaanuitbarsting plaats dan de uitbarsting van de Vesuvius. De krater die overbleef en gevuld is met zeewater, meet liefst acht bij elf kilometer en is 700 meter diep. Het eiland werd door de eruptie bedekt met een metersdikke laag puimsteen en in 1968 is men begonnen met het opgraven van het voormalige dorp Akroti. Diana de Wild neemt u mee op een fascinerende reis langs huizen, fresco’s en duizenden vondsten die de kunstzinnigheid, rijkdom en kleuren van de Bronstijdcultuur tot leven brengen.

MAANDAG
11
MAART
2019

 20:00 UUR

LEZING:

Reizen, inspiratie en werk

ex-nieuwslezeres en fotografe Sacha de Boer

Iedereen kent Sacha de Boer, maar niet iedereen kent haar werk dat zij als fotografe maakt. Daarin komt na vanavond verandering. Sacha studeerde communicatie-wetenschappen in Amsterdam, werkte bij de lokale zender AT5 en later als nieuwslezer bij het NOS journaal. Fotograferen was altijd al haar hobby, maar sinds een paar jaar richt ze zich volledig op deze kunstvorm. Ze vertelt niet alleen hoe ze te werk gaat, maar ook over de reizen die ze maakt en over hetgeen haar inspireert. En uiteraard kunt u genieten van Sacha’s prachtige foto’s!

ZONDAG
14
APRIL
2019

 19:00 UUR

CONCERT:

Stabat Mater van Pergolesi

Dorpskerk Holten

Opnieuw laat de Bachbeweging Twente, een ensemble o.l.v. Frank Deiman, dat klassieke religieuze muziek ten gehore brengt, ons genieten van een prachtige uitvoering. De Stabat Mater is gebaseerd op een cyclus van gezangen over Maria, rond 1300 geschreven door Jacopone da Todi. De eerste regel luidt: ‘Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing’. De compositie van Pergolesi dateert uit 1736 en wordt gezien als zijn meest bekende werk. Vrije toegang, uw gift wordt op prijs gesteld. I.s.m. de Interkerkelijke Commissie Vorming en Toerusting.

WOENSDAG
17
APRIL
2019

 20:00 UUR

RONDLEIDING:

Diede Perrier – edelsmid

Burg. Korthals Alteslaan 1, Markelo

Diede Perrier ontwerpt en vervaardigt sieraden, een vak dat hij meekreeg van zijn ouders, die daarin 40 jaar actief waren. Inmiddels heeft hij een eigen atelier in Markelo; zijn stijl varieert van klassiek tot modern. Tijdens de rondleiding door zijn atelier vertelt Diede niet alleen over de materialen die hij gebruikt, maar ook over bijzondere opdrachten en laat hij ook zien hoe een sieraad op de werkbank tot stand komt. Kom kennismaken met een sympathieke ambachtsman onder het genot van een drankje.
In principe kunt u op eigen gelegenheid naar Markelo rijden. Wilt u graag met iemand meerijden? Geen probleem, neemt u dan even contact op met Marion van Aken, tel. 06 – 272 441 73.
Vrije toegong. Zie ook http://www.diedeperrier.nl/

WOENSDAG
22
MEI
2019

 20:00 UUR

LEZING:

Twickel als landgoedbedrijf

oud-rentmeester A. Schimmelpenninck

Albert Schimmelpenninck studeerde Civiele Techniek in Delft en woonde en werkte vanaf 1984 op het familielandgoed Twickel in Diepenheim. Hij vertelt niet alleen over de ontwikkeling van het landgoed tot een stichting, maar biedt u ook een inkijkje in het beheer van een dergelijk omvangrijk bezit. Hoe zit het met de kosten en de opbrengsten? Hoe ontwikkelt de agrarische sector zich? Wat gebeurt er met de boerenerven nu er steeds minder boeren blijven boeren? Kortom: een interessante avond over verleden, heden en toekomst van landgoederen.

ZATERDAG
15
JUNI
2019

 10:30 UUR

RONDLEIDING:

Het Huis van Landgoed de Twickel

Twickelerlaan 7, Ambt Delden

Huis Twickel wordt gewaardeerd als een van de mooiste kastelen van Nederland. Dat geldt voor de buitenkant, maar zeker ook voor het interieur. Schilderijen, meubels, porselein en boekencollectie zijn van museale kwaliteit. Het huis is nog steeds bewoond. U krijgt in ruim anderhalf uur alle hoogtepunten te zien: keukens en onderhuis, salons, appartementen, eetzaal met gedekte tafel, bibliotheek en galerijen plus toegang tot de kasteeltuinen, het park en de zomerexpositie in de Oranjerie. Kosten: 15 euro p.p.
Uw aanmelding is definitief als dit bedrag is overgeschreven op rek.nr. NL70RABO 0328 567 671 t.n.v. Stichting Kunst & Cultuur Holten. We proberen zoveel mogelijk samen naar Ambt Delden te rijden; verzamelen om 9.45 uur op het perkeerterrein achter de Kandelaar. Maar u kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid gaan. Voor meer informatie kunt u bellen met Marion van Aken, tel. 06 – 272 441 73. Meer info zie ook https://twickel.nl

AGENDA 2017/2018

WOENSDAG
13
SEPTEMBER
2017

 20:00 UUR

LEZING:

Camille Claudel, haar levensverhaal

kunsthistorica Karin Haanappel

‘Ruim twintig jaar geleden begon mijn zoektocht naar Camille Claudel. Op een zaterdag had ik haar gevonden. Liefde op het eerste gezicht in Musée Rodin in Parijs, toen ik plotseling oog in oog stond met haar sculpturen. Deze werken waren zo totaal anders dan die in de rest van het museum, ze konden haast niet van de hand van Rodin zelf zijn. Wie was die kunstenaar wiens handen deze werken hadden geboetseerd en gekapt? Camille Claudel. Een beeldhouwer.’ Sindsdien verdiept deze kunsthistorica zich in het leven en het oeuvre van Camille Claudel, reist in haar voetsporen en ontdekt steeds weer nieuwe dingen. Met Karin Haanappel als spreker vergeet je de tijd, zeker als zij haar grote liefde Camille Claudel in de schijnwerpers mag zetten.

MAANDAG
9
OKTOBER
2017

 20:00 UUR

LEZING:

Oorsprong en ontwikkeling van Zutphen

stadsarcheoloog Michel Groothedde

De lezing gaat in op resultaten van archeologisch onderzoek die hebben geleid tot een nieuw beeld van het ontstaan van Zutphen, één van de vroegst ontwikkelde middeleeuwse steden van ons land. Macht en bestuur speelden aanvankelijk een dominante rol, maar na de stadsrechtvernieuwing in 1194/95 werd Zutphen een bloeiende handelsstad. Samen met het even oude Deventer en de nieuwe steden als Kampen, Harderwijk, Elburg en Doesburg handelden de Zutphense kooplieden langs de kusten van de Noord- en Oostzee en sloten zij zich aan bij de Hanze.

Excursie te Zutphen inclusief lunch op zaterdag 14 oktober. Een bezoek aan de St Walburgiskerk met haar Liberije en de nieuwe ‘Musea Zutphen’ onder begeleiding van gidsen en een stadswandeling, al of niet digitaal.