Alle activiteiten zijn voor onbepaalde tijd afgelast.
Locatie lezingen: Kulturhus, Smidsbelt 6, 7451 BL Holten.
Aanvang: 20.00 uur
Entree: donateurs 10 euro, niet-donateurs 12.50 euro (tenzij anders vermeld), inclusief een gratis drankje in de pauze of na afloop van een lezing zonder pauze
Wanneer u uw ticket(s) aan de balie in de hal van het Kulturhus koopt, hoeft u als donateur geen code meer te noemen. Het tonen van uw pas is voldoende om een ticket voor 10 euro te kopen.
DONDERDAG
19
SEPTEMBER
2019
20:00 UUR
LEZING:
Filosofie voor een weergaloos leven
filosoof Lammert Kamphuis
Lammert Kamphuis - o.a. hoofddocent aan The School of Life - zet je aan het denken met zijn filosofische kijk op het alledaagse. Op een ontspannen manier gaat hij met je in gesprek over de grote vragen van het leven en daagt hij je uit om anders te leren kijken naar jezelf en je situatie. Aan de hand van zijn laatste boek ‘Filosofie voor een weergaloos leven’ leidt Lammert je langs grote denkers, bij wie je terecht kunt voor wijze raad. Diogenes bijvoorbeeld, helpt je om authentiek te zijn, Epicurus om niet te veel geld uit te geven en Kant om op tijd te remmen voor een zebrapad. Bovendien word je uitgedaagd om met de opgedane inzichten je leven nieuwe perspectieven te geven. I.s.m. de bibliotheek.
WOENSDAG
30
OKTOBER
2019
20:00 UUR
LEZING:
Jouw huis, jouw interieur, jouw meubelen
(binnenhuis)architect Bart Vos
Bart Vos studeerde architectuur, interieur- en meubeldesign aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Hij werkt als (binnenhuis) architect binnen het familiebedrijf Vos Interieurs, gevestigd in het Maupertuus te Groningen. Onder het motto ‘Precies wat je zoekt, maar dan heel anders’ verzorgt Bart een interessante avond over de samenhang tussen architectuur, interieur en meubelen. Bart Vos vertelt niet alleen over het proces van ontwerp naar realisatie, maar leert je ook voorbij geijkte oplossingen te kijken. Een uitgelezen kans om waardevolle inspiratie op te doen voor de inrichting van jouw huis!
WOENSDAG
13
NOVEMBER
2019
20:00 UUR
LEZING:
Zie de stad
kunstenaar Peter Paul Hattinga Verschure
Hattinga Verschure heeft de stad Deventer geportretteerd in ruim tweehonderd tekeningen en enkele etsen en schilderijen. Tijdens deze lezing vertelt hij hoe dit project tot stand kwam. Hij neemt je mee langs de meest markante gebouwen en afgelegen hoekjes, over industrieterreinen en boerenakkers – plekken die uitnodigen tot rondleidingen door de tijd, het geheugen, door de fantasie. Peter Paul laat in zijn werk zien dat ook minder voor de hand liggende plekjes hun bijzondere verhaal hebben en dat die bij sommigen heel persoonlijke herinneringen oproepen. In zijn onlangs verschenen boek ‘Zie de stad’ komt de mensenstad Deventer tot leven zoals iedere inwoner en bezoeker haar zal herkennen. Het - gesigneerde - boek is verkrijgbaar na de lezing.
WOENSDAG
11
DECEMBER
2019
20:00 UUR
LEZING:
Het rigoureuze realisme van Hopper
kunsthistorica Frederike Upmeijer
De Amerikaanse schilder Edward Hopper (1882-1967) werd vooral beroemd met verstilde taferelen, waarin hij moderne mensen afbeeldt als eenzame, melancholieke wezens. Hetzelfde gevoel van uitsluiting roept hij op met schilderijen van alleenstaande gebouwen. Ze hebben vaak ondoorschijnende of gesloten ramen en een deur waar geen pad naartoe loopt. Kenmerkend voor de stijl van Hopper is bovendien het bijzondere spel van licht en schaduw. Het scherpe contrast tussen donker en licht zie je terug in zowel de stadsinterieurs als in de landschappen met gebouwen, zeilschepen en vuurtorens. Hopper liet een indrukwekkend oeuvre na en Frederike Upmeijer leidt je op wervelende wijze door zijn leven en werk.
WOENSDAG
15
JANUARI
2020
20:00 UUR
LEZING:
Architecte en designer Eileen Gray
architect Evert Jan Geerdes
De Ierse Eileen Grey (1878-1972) wordt gezien als een van de grondleggers van het modernisme. Ze volgde een opleiding aan de Slade school of Fine Art en maakte vele reizen voor ze zich in 1907 in Parijs vestigde. Met haar opvallende kamerschermen, tapijten en meubelen was ze haar tijd ver vooruit. In 1913, toen haar werk werd tentoongesteld op de Salon des Artistes Décorateurs, kreeg zij meer bekendheid. In 1925 ontwierp ze villa E 1027 aan de Franse Rivièra, een prachtig voorbeeld van modern, tijdloos design. Na de tweede wereldoorlog raakte Grey in de vergetelheid, maar inmiddels bestaat er wereldwijd erkenning voor haar werk. Evert Jan Geerdes laat je kennismaken met een bijzondere vrouw en haar bijzondere creaties.
WOENSDAG
12
FEBRUARI
2020
20:00 UUR
LEZING:
Kunstmatige Intelligentie
directeur Topicus Henk Jan Knol
Wat is Kunstmatige Intelligentie precies? Worden we binnen afzienbare tijd geregeerd door robots en algoritmen of liggen deze zaken toch iets genuanceerder? En hoe zit het met onze privacy? Vormen persoonlijke gegevens inderdaad het nieuwe goud? Hoe ver gaan de ontwikkelingen binnen virtuele en aangevulde werkelijkheid? En wanneer kunnen we plaats nemen achter het stuur van de zelfrijdende auto? Kortom, wat betekent Kunstmatige Intelligentie binnen ons (toekomstige) leven? Holtenaar en ICT-ondernemer Henk Jan Knol zorgt dat we deze avond adequaat bijgepraat worden over de razendsnelle veranderingen om ons heen!
VRIJDAG
27
MAART
2020
20:00 UUR
LEZING:
HersenHack
klinisch neuropsychologe Margriet Sitskoorn
Kijk uit! Je gelooft dingen die niet waar zijn. En iets wat vlak voor je ogen gebeurt, ontgaat je. Margriet Sitskoorn laat je zien dat de informatieverwerking van je hersenen slecht aansluit op de wereld van vandaag en hoe dat kan leiden tot allerhande sores en problemen. Ze laat je bovendien zélf ervaren hoe makkelijk je hersenen zijn te hacken en hoe bedrijven, media en politiek daar handig gebruik én misbruik van maken. Gelukkig leert ze je ook hoe je je hiertegen kunt wapenen door je hersenen te ‘updaten’. Margriets lezingen zijn altijd boeiend, verrassend en bijzonder leerzaam; haar nieuwste boek ‘HersenHack’ is gesigneerd verkrijgbaar na de lezing. I.s.m. de bibliotheek.
Foto: Irene Sitskoorn
GOEDE VRIJDAG
10
APRIL
2020
19:00 UUR
CONCERT:
Miroir de Peine en Christ lag in Totesbanden
Dorpskerk Holten
Voor de derde keer laat de Bachbeweging Twente, een ensemble o.l.v. Frank Deiman dat klassieke religieuze muziek ten gehore brengt, ons genieten van prachtige composities. Het concert begint met ‘Miroir de Peine’, een ontroerend mooie liederencyclus voor hoge stem en orkest van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen, die hij componeerde in 1923. Soliste is sopraan Diet Gerritsen.
Daarna volgt Bach’s cantate BWV 4 ‘Christ lag in Totesbanden’. Johann Sebastian Bach schreef deze cantate voor Eerste Paasdag. De eerste opvoering vond vermoedelijk plaats in 1708. Later werd de cantate bewerkt voor opvoeringen in 1724 in Leipzig. Tekst en melodie zijn een verduitste bewerking naar de Paassequens ‘Victimi Pascali laudes’ (Laten wij het Paaslam eren). Vrije toegang, uw gift wordt op prijs gesteld.
I.s.m. de Interkerkelijke Commissie Vorming en Toerusting.
Holten(kerk)
VRIJDAG
17
APRIL
2020
20:00 UUR
LEZING:
Ladies night met lezing en aansluitend tassenbeurs
René Cornelisse
De handtas: een alledaags gebruiksvoorwerp met een rijke geschiedenis. René Cornelisse werkte 15 jaar voor het Tassenmuseum aan de Herengracht in Amsterdam en neemt je vanavond mee op een boeiende reis langs de ontwikkeling van de tas. Aan bod komen niet alleen het ontstaan en de functie van de tas van de late middeleeuwen tot vandaag, maar ook de sociaal-maatschappelijk ontwikkelingen en alle modegrillen die van invloed zijn geweest. René laat tijdens zijn presentatie veel voorbeelden zien uit de 4000 tassen tellende collectie van het museum.
Aansluitend vindt de Eerste Holtense Handtassenbeurs plaats in de hal van het Kulturhus. Zin in een andere tas? Wees er dan bij, voor een prikje pak je een gaaf exemplaar mee. Bijzondere tassen worden bij opbod verkocht tijdens de veiling. De opbrengst komt ten goede aan de Kunstenmakertrofee, het kunstproject dat de Stichting Kunst & Cultuur organiseert in samenwerking met de vier Holtense basisscholen en waarvan de winnende kunstwerken te zien zijn tijdens de EtalageKunstRoute van de Vereniging Holtense Beeldende Kunstenaars.
Vanaf 19.30 uur kun je het complete aanbod tasjes bekijken in de hal van het Kulturhus. De lezing begint om 20.00 uur en vervolgens vinden om 21.00 uur de beurs en veiling plaats onder het genot van een heerlijk hapje en een sprankelend drankje. Wil je tassen inbrengen voor de beurs of veiling? Graag! Je kunt ze inleveren bij ‘Annemarie Wonen’ of ‘Gewoon Leuk’ in Holten en in Rijssen bij ‘She’s Different’ vanaf 31 januari.
ZONDAG
24
MEI
2020
14.30 uur, inloop vanaf 14.00 uur.
Rondleiding en demonstratie bij beeldhouwer Anton ter Braak in Neede
De beelden van Anton ter Braak staan op de grens van abstract en figuratief. Ze zijn gemaakt vanuit de verbeelding; wat wezenlijk is voor een vrouw, paard of stier wordt in overdreven, soms zelfs geďdealiseerde vorm weergegeven. Anton: ‘Ik beeld het leven af zoals het in mijn hoofd zit. Ik ben opgegroeid te midden van paarden en stieren’. Het materiaal - altijd brons - doet de rest: gladde, gepolijste oppervlakken contrasteren met ruwere delen en roepen de associatie op met een zekere mate van klassieke voornaamheid. Je kunt de beelden van Anton niet alleen bewonderen, maar ook zien hoe de kunstenaar te werk gaat. Adres: Noordijkerveldweg 20, Neede. Toegang 10 euro. Vervoer op eigen gelegenheid. Wil je met iemand meerijden, stuur dan een mail naar info@kc-holten.nl