Agenda 2021/2022

Beste bezoeker van onze site,

Nog even geduld a.u.b., we wachten nog even tot de situatie zich verbeterd heeft. Zodra we weer wat kunnen en mogen, hoort u dat van ons. Hou vol!

Met liefdevolle groet van het bestuur.

Locatie lezingen: Kulturhus, Smidsbelt 6, 7451 BL Holten.
Aanvang: We beginnen de lezingen om 20:00 uur.
Entree: Donateurs 10 euro, niet-donateurs 12.50 euro (tenzij anders vermeld). Entree is inclusief een gratis pauzedrankje of na afloop van een lezing zonder pauze.

Tickets zijn te bestellen via kulturhusholten.nl of bij de balie van het Kulturhus. Bestel uw tickets liefst zo vroeg mogelijk, zodat de organisatie een beeld heeft van de opkomst. Bent u donateur en heeft u recht op korting? Bij het bestellen van de tickets kunt u aangeven dat u donateur bent. U dient dan uw op naam gestelde donateurspas bij binnenkomst in de zaal te tonen. Bent u uw pas kwijt? Stuur ons een berichtje. Een nieuwe pas kost 5 euro en wordt per post thuis gestuurd. In de pauze of na een lezing zonder pauze, krijgt u een gratis drankje aangeboden.

VRIJDAG
24
SEPTEMBER
2021

Lezing: ‘Hou het stil’ – Wim Bax, auteur

Wim Bax (1971) studeerde af aan de Theaterschool en werkt als (scenario)schrijver en acteur. Hij groeide op aan de rand van de Holterberg. Van zijn debuutroman ‘Hou het stil’ zijn alleen al in Holten meer dan honderd exemplaren verkocht. Niet zo gek, als je bedenkt dat het verhaal van de bovennatuurlijke thriller zijn oorspong vond op de Sallandse Heuvelrug. Wim komt vertellen over zijn boek en over de plekken die hem geïnspireerd hebben en die kenners van de omgeving ongetwijfeld bekend voor zullen komen.
Eén ding kunnen we alvast beloven: na deze avond wandel je met andere ogen door het bos...

WOENSDAG
13
OKTOBER
2021

Lezing: ‘De Oost’ – Sander Verdonk, filmproducent

Sander Verdonk is managing partner van New Amsterdam, een film- en reclameproductiebedrijf dat zich richt op het produceren van hoogwaardige visuele verhalen die het publiek wereldwijd raken.
De film ‘de Oost’ gaat over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Het was de grootste militaire actie vanuit Nederland met meer dan 100.000 soldaten. Deze oorlog werd benoemd als ‘politionele acties om de rust te herstellen’.
Sander vertelt hoe de productie van de film tot stand is gekomen. Van zeven jaren research en gesprekken met veteranen tot aan de (verlate) release van de film in mei 2021 en alle stof die deze controversiële film heeft doen opwaaien.

DONDERDAG
11
NOVEMBER
2021

Lezing: Alle ouders klungelen maar wat aan - Anna van den Breemer, schrijfster

Anna van den Breemer (1984) werkt als journalist voor de Volkskrant.
In haar populaire opvoedrubriek behandelt ze wekelijks kwesties waar ouders mee worstelen.
Bijvoorbeeld: wat doe je als je peuter een driftbui heeft in de supermarkt? Vorig najaar verscheen haar columnbundel ‘Alle ouders klungelen maar wat aan’, waarin Anna op geestige wijze beschrijft hoe dit soort problemen aan te pakken. Daarbij put ze uit haar eigen, bepaald niet perfecte gezinsleven en gaat ze te rade bij deskundigen. Een vrolijke avond vol herkenbare situaties! I.s.m. de bibliotheek.

VRIJDAG
28
JANUARI
2022

Geannuleerd

Lezing: Het hoogst haalbare – Katja Staartjes, Himalaya-klimmer en schrijver

Katja Staartjes beklom de hoogste toppen van de wereld, waaronder - als eerste Nederlandse vrouw - de 8848 meter hoge Mount Everest. Bovendien voltooide ze de 1600 kilometer lange Upper Great Himalaya Trail. In haar lezing neemt Katja je met adembenemende beelden mee op expeditie naar de hoogste bergen ter wereld. Een verhaal over liefde voor de bergen, over de lokale bevolking en wat de ijle lucht met je doet. Maar ook over hoe je omgaat met je eigen grenzen. Hoe moeilijk is het om 30 meter onder de top om te keren?
De manier waarop je anticipeert op onvoorziene omstandigheden bepaalt of je wel of niet succesvol bent, of - extremer – wel of niet overleeft.
Na de lezing signeert Katja haar boeken, waaronder het laatste boek ‘Topteams, samen bergen verzetten’.

WOENSDAG
16
FEBRUARI
2022

Lezing: Rotondekunst - Ruurd Hallema, beeldend kunstenaar

Ruurd Hallema (1954) genoot zijn opleiding aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht en aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Daar volgde hij de richting Beeldhouwen en de opleiding tot docent. Vervolgens gaf hij les op verschillende scholen.
Naarmate hij bekender raakte, besteedde hij een steeds groter deel van zijn tijd aan het creëren van kunstwerken. Werken met plastisch vervormbare materialen - gips, klei en was - leidde al vrij snel tot bronsgieten.
Vanavond vertelt hij ons hoe de beelden op de rotondes in o.a. Rijssen tot stand kwamen.

DONDERDAG
10
MAART
2022

 19.30 uur

Excursie: rondleiding Rooftop Studios Espelo - Edwin en Coen van Hoevelaak

U beseft het niet als u een populair liedje meezingt, maar achter elke song schuilt een hele branche. En hoe vaak krijgt u de kans een kijkje te komen nemen in de hitkeuken? De succesvolle broers Van Hoevelaak heten u welkom in hun Rooftop Studios om u te laten zien hoe een liedje wordt gemaakt en hoe het in de markt wordt gezet. Coen vertelt u hoe de muziekbusiness in elkaar steekt, Edwin geeft u vanachter de mengtafel een indruk van het ontstaan van een nummer. Max. 40 deelnemers. Aanmelding tot 5 maart via info@kc-holten.nl en vervoer op eigen gelegenheid. Toegang 10 euro, incl. koffie/thee met iets lekkers, te voldoen op locatie.

WOENSDAG
23
MAART
2022

 20.00 uur

Lezing: Fokke Obbema (1962) werkte achtereenvolgens als redacteur buitenland en chef van de economieredactie bij de Volkskrant. Vanaf 2017 is hij boekenredacteur en redacteur ‘Zingeving’

Nadat hij in 2017 een hartstilstand kreeg, ging hij tijdens zijn herstelperiode op zoek naar de zin van het leven. Zijn gesprekken met bekende en onbekende Nederlanders leverden hem zeven inzichten op die in 2019 verschenen in zijn boek De zin van het leven. In dit boek staan naast Obbema’s persoonlijke verhaal over zijn hartstilstand alle interviews die begonnen met de vraag 'Wat is de zin van ons leven?' Het boek bleek in een behoefte te voorzien: het werd een bestseller.
In zijn vervolgboek Een zinvol leven uit 2021 laat Obbema mensen vertellen waar het volgens hen in het leven om zou moeten draaien. Door het eigen levensverhaal op te tekenen, te beginnen met de vormende ervaringen uit de jeugd en vervolgens die uit de tijd van volwassenheid. De betekenis van die ervaringen kan helpen een levensles te formuleren, die nuttig kan zijn in tijden van tegenslag. Fokke vertelt op boeiende wijze welke wijze lessen hij uit alle gesprekken heeft opgedaan; ook geeft hij zijn kijk op de betekenis van wat bij iedereen door het hoofd dwarrelt: het eigen levensverhaal.
Deze filosofische lezing vindt plaats d.m.v. een interview van journalist Gerrie Klein Hegeman met Fokke Obbema.

WOENSDAG
13
APRIL
2022

Lezing: Kasteel de Cloese - John Töpfer, directeur Stichting Adel in Nederland

Kasteel De Cloese in Lochem kent een turbulente geschiedenis. Nadat de pastoor van Lochem het huis in 1520 in een bocht van de Berkel liet bouwen, wisselde het in de loop der jaren vele malen van eigenaar en onderging het drie keer een totale metamorfose. Bovendien vervulde het verschillende functies, van vrouwenklooster tot politieschool.
Onlangs werden het huis en een deel van het landgoed geschikt gemaakt voor particuliere bewoning. John Töpfer deelt zijn unieke kennis over 500 veelbewogen jaren van Kasteel De Cloese graag met u tijdens deze interessante lezing! Na afloop is het boek ‘De Cloese. Havezate aan de Berkel’ te koop, waarvan hij een van de auteurs is.

VRIJDAG
22
APRIL
2022

Ladies night met lezing van René Cornelisse en aansluitend Tassenbeurs en veiling

De tas: een alledaags gebruiksvoorwerp met een rijke geschiedenis. René Cornelisse werkte 15 jaar voor het Tassenmuseum aan de Herengracht in Amsterdam en neemt je vanavond mee op een boeiende reis langs de ontwikkeling van de tas.
Aan bod komen niet alleen het ontstaan en de functie van de tas van de late middeleeuwen tot vandaag, maar ook de sociaal-maatschappelijk ontwikkelingen en alle modegrillen die van invloed zijn geweest.
René laat tijdens zijn presentatie veel voorbeelden zien uit de 4000 tassen tellende collectie van het voormalige museum.

Aansluitend vindt de Eerste Holtense Tassenbeurs plaats in de hal van het Kulturhus. Zin in een andere tas? Wees er dan bij, voor een prikje pak je een gaaf exemplaar mee. Bijzondere tassen worden bij opbod verkocht tijdens de veiling.
De opbrengst komt ten goede aan de ‘Kunstenmakertrofee’, het kunstproject dat de Stichting Kunst & Cultuur organiseert in samenwerking met de vier Holtense basisscholen.
Vanaf 19.30 uur is het complete aanbod aan tasjes te zien in de hal van het Kulturhus. De lezing begint om 20.00 uur en vervolgens vinden om 21.00 uur de beurs en de veiling plaats onder het genot van een heerlijk hapje en een sprankelend drankje. Wil je tassen inbrengen voor de beurs of veiling? Graag! Meer informatie volgt later in het seizoen.

ZATERDAG
21
MEI
2022

 10.00 uur

Excursie: rondleiding ‘De Hegeman’ - Menno Boer, tuinarchitect

De Hegeman was twee eeuwen geleden een van de eerste boerderijen in de buurtschap Dijkerhoek. Op de plek van de boerderij is in 1968 een nieuw huis verrezen. Sinds 2016 woont tuinarchitect Menno Boer hier. In de loop der jaren is er een sprookjesachtige plek ontstaan.
Achter hoge hagen vindt u indrukwekkende vijverpartijen, grote rododendrons, uitgestrekte gazons, plantenborders en zichtlijnen tot ver in het omringende Sallandse land.
Toegang 10 euro, incl. uitgebreide rondleiding en koffie/thee met iets lekkers, te voldoen op locatie.
Aanmelding tot 3 mei via info@kc-holten.nl en vervoer op eigen gelegenheid. Adres: Oude Deventerweg 59, Dijkerhoek.

JUNI
2022

Bekendmaking winnaars van de Kunstenmakertrofee

Vanaf seizoen 2017-2018 organiseert de Stichting Kunst & Cultuur Holten in samenwerking met de Vereniging Holtense Beeldende Kunstenaars, de stichting Nagelhoutcollectie en de vier Holtense basisscholen het Kunstenmakertrofee-project.
Elke groep – afwisselend in de onder- en bovenbouw – maakt naar aanleiding van het thema een kunstwerk. Vervolgens beoordeelt een jury voor elke basisschool welke groep het mooiste en meest originele kunstwerk heeft gemaakt.
Deze groep ontvangt niet alleen een van de vier prachtige wisseltrofeeën gemaakt door de Holtens kunstenares Sophia de Vries, maar de winnende kunstwerken worden ook tentoongesteld tijdens de EtalageKunstRoute van de Vereniging Holtense Beeldende Kunstenaars.